MEĐUNARODNA KARAVANA PJESNIKA, u Kupresu, 7. 4. 2013. godine

Udruga za promicanje kulture  “Kultura snova” iz Zagreba i JU za kulturu “Hrvatski dom” Kupres, organizirali su Večer poezije i glazbe, u Gradskoj kavani Kupres, 7. travnja, s početkom u 19 sati. Večer je organizirana u okviru šireg kulturnog projekta Međunarodna karavana pjesnika, koja je u  BiH trajala od 4. do 7. travnja, 2013. godine. Riječ je o kulturnom projektu književnih entuzijasta čiji je cilj promicanje vrijednosti pisane riječi i pjesništva kao i međunarodne kulturne suradnje i prijateljstva. U prepunoj Gradskoj kavani i u izvanrednoj atmosferi, tijekom cijele večeri, nastupilo je petnaest pjesnika iz Slovenije, Hrvatske i BiH.
Slikom donosimo dio atmosfere s večeri a tekstom impresije pjesnikinje Lidije Puđak s cjelodnevnog gostovanja u Kupresu.
A.Č.
DOŽIVJELI SMO EUFORIJU KUPREŠKOGA KRAJA
Često nas pruge života vijavicama zameću.
Često nas hladnim, studenim načinom osvješćuju na novi početak
ili nam pogledu daruju stećke podsjećajući nas na kraj ovoga i vječnosti budućega.
No, ovaj put nam je život podario istinu kojom smo u noći između magle i Markovih  zavoja hitali ka mjestu Kupres koji je smješten na 1250 metara nadmorske visine.
Naša draga domaćica Ljiljana Zeko nas je dovela do prenoćišta gdje smo bili smješteni. Vjetar je zapuhao i ovio nam tijela želeći nam naglasiti kakva je klima u ovome kraju. Oko pola noći na stolu su se našle vruće pogačice , domaći kukuruzni kruh, sir, sirni namaz i kojekave druge delicije koje nam je spremila. Lagana glazba, pjesma i osmjeh su letjeli licima pjesnika. Prava domaća atmosfera. Zapravo se i ne sjećam kako smo se rastali i otišli na odmor. Miris domaće crne kave, čaja i vruća sirnica su nas budili . Veselju nema kraja. Glazba, pogled na planine oko nas i ljepota duha nam je igrala srcima.
Posjećuje nas i glavni organizator uz našu Ljilju ravnatelj Kulturnoga centra Ante Čičak te nas vodi u obilazak mjesta. Širina koja seže u daljinu oduševljava nas. Razlivena rijeka stvara jezerca koja daju posebnu draž.
Idemo u hotel na čaj (neki i dunjevaču ) na poznato kupreško skijalište “Adria ski”.
Jedan od suorganizatora našega dočeka je i gradonačelnik Perica Romić te mu ovom prilikom zahvaljujemo, s nadom do jedne druge prilike gdje ćemo mu stihom zahvaliti. Vrijeme leti, a mi već u 18 h  trebamo biti u Gradskoj kavani. Mislim da bi i ovo bilo dosta za nahraniti dušu pjesnika, ali večer koja slijedi postaje večer za pamćenje. Mladost, Bože koliko je mladosti bilo tu večer, a mi spontani u pjesmi darujemo srce. Redali se pjesnici.
Slovenija : Milan Novak,Branka Kamenšek,
Hrvatska : Zdravko Odorčić, Nela Pamuković , Darko Turković, Ljubica Ribić Marošević i moja malenkost Lidija Puđak
Bosna i Hercegovina : Slobodan Boco Bajić, Vid Vukelić , Enea Hotić , Darko Tomić, Mario Vranješ i Ljiljana Zeko, te pjesnikinje Radmila Stanković koja je doputovala iz Luksemburga , naša draga kolegica Sanja Ćurković Grebenar i pjesnikinja Ružica Živković, koja se sa organizatorom karavane Zdravkom O. susrela u Kupresu nakon 40 godina. Podršku nam je došao dati i poznati naš slikar Vlado Brkić iz Otoka.
Bilo je tu i mladih, talentiranih pjesnika Kupreškoga kraja a jedan od njih je i Bruno Mihaljević..  A da se ne misli da je poezija samo službeni protokol dokazao je i naš dragi pjesnik Mario Vranješ kojega je publika nekoliko puta vraćala natrag želeći da čita svoje pjesme. Doživjeli smo  euforiju kupreškoga kraja.
Pjesmom uz notu i posebnom bojom glasa oduševila nas je Nada Bagarić uz pratnju gitare koju su prebirali prsti našega domaćina Ante Čička.
Nela i Darko poznati dvojac karavane koji nisu samo pjesnici nego i umjetnici note (psst nikom ne recite i par ) podigli su atmosferu . A Slovenac ne bi bio slovenac da uz popevku ne zapleše. Naš Milan je svaku damu vodio korakom twista, rumbe ,tanga i ritmom rock and rolla.
Hvala Kupresu hvala organizatorima Anti i Ljilji, hvala Gradskoj kavani na više nego toplom prijemu, hvala Kulturi snova koja je organizator ovih putovanja.
Dao Bog da se ponovi.
Lidija Puđak    Pj02 Pj03 Pj04 Pj05 Pj06 Pj07 Pj08 Pj09 Pj10 Pj11 Pj12 Pj13 Pj14 Pj16 Pj18 Pj19

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.