PETNAESTA OBLJETNICA OSLOBOĐENJA KUPRESA

Na čelu visokog izaslanstva koje je položilo vijence predsjednica Borjana Krišto

PROSLAVLJENA 15.OBLJETNICA OSLOBOĐENJA KUPREŠKOG KRAJA

 

Uz 15. Obljetnicu oslobođenja, u Kupresu se obilježava i Dan Udruge specijalne policije HR HB, a služena je i sveta misa zadušnica te upriličen bogat kulturno-zabavni program

U   Kupresu je 03. studenog, 2009. god.,  proslavljena petnaesta obljetnica oslobađanja toga grada i općine, a program proslave počeo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom vojnog kapelana Banjalučke biskupije fra Ćire Lovrića u Suhom polju na mjestu grobnice poginulih branitelja i civila iz Domovinskog rata. 03

Fra Ćiro – Molitva na masovnoj grobnici, Kupreško polje


Visoko izaslanstvo

Skupu na Kupresu, kojim je ujedno obilježen i Dan Udruge pripadnika specijalne policije Hrvatske Republike Herceg Bosne, nazočila je i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto.

Naime, predsjednica Federacije predvodila je izaslanstvo koje je položilo vijence i zapalilo svijeće na lokaciji masovne grobnice na Suhom polju, na Kupreškom polju, potom na spomen –obilježju vukovarskim braniteljima te na grobištu ispred crkve Svete obitelji.

12

Visoko je izaslanstvo nazočilo svetoj misi zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje služenoj u crkvi Svete obitelji u Kupresu te svečanom programu priređenom u povodu ovih značajnih obljetnica. Misi su nazočili i predstavnici udruge proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici struktura vlasti-općina Kupres i Tomislavgrad, potom Hercegbosanske županije, kao i vojni zapovjednici Oružanih snaga BiH.

02

Kako je i predviđeno programom, nakon misnog slavlja održan je i mimohod  branitelja kroz grad,koji je uz brojne zastave ratnih postrojbi, glazbom uveličao orkestar Oružanih snaga BiH.

01

U dvorani kupreškoga Hrvatskog doma održan je bogat kulturno-zabavni program .  Prigodnim riječima nazočne su pozdravili načelnik općine Kupres Stjepan Herceg te ratni zapovjednik Kupreške bojne Hrvatskog vijeća obrane Ante Smoljo Žuro.

07

Općinski načelnik, Stjepan Herceg

09

Josip Černi – Zapovjednik Z.P. Tomislavgrad 1994. god.

10

Vladimir Šoljić, Ministar obrane HR HB

08 Članice ženske vokalne  grupe  iz Kupresa  otpjevale su pjesme  „Tri mjeseca“ i  „Šujica u srcu, Kupres u duši“. To su online casinos prearanžirane pjesme nastale tijekom  II. Svj. i Domovinskog rata, a u njima se  veliča hrabrost i žrtvu koju su podnijeli svi kupreški branitelji, među kojima su bili i vukovarski „Žuti mravi“, od koji su mnogi poginuli u borbama na Kupresu  tijekom 1992. godine.

06

Minuta šutnje – IN MEMORIAM – SVIM BRANITELJIMA KOJI SU PALI ZA SLOBODU KUPREŠKE VISORAVNI, recital učenica Srednje škole Kupres

Ratne fotografije i domoljubne pjesme05

Denis Bašić, autor i glumac iz Zagreba, svojim je imitacijama poznatih osoba nasmijao sve nazočne u dvorani, dok je Niko Bete,pjevač, skladatelj i tekstopisac,otpjevao nekoliko domoljubnih pjesama.

04

Program je uveličala  Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada  i tomislavgradske mažoretkinje.

11

Nastup Vojnoga orkestra , Oružanih snaga BiH, na pozornici Doma

U izložbenom prostoru Hrvatskog doma  Kupres postavljena  je izložba ratnih fotografija BRIGADA  KRALJ TOMISLAV. Naime,hrvatske vojne postrojbe oslobodile su 3. 11. 1994., u akciji Cincar, Kupres i Kupreško polje, što je imalo izniman strateški i psihološki značaj,a bilo je preduvjet za napredovanje hrvatskih postrojbi prema oslobađanju područja jugozapadne Bosne, tj. Kasnijim oslobađanju Glamoča, Bosanskog Grahova i Drvara.

Program proslave obljetnice oslobađanja grada i općine Kupres nastavljen je nastupom tamburaša iz Vinkovaca i Širokog Brijega, i to uz jelo i piće koje su, za ovu prigodu, pripremili članovi braniteljskih udruga iz BiH i Hrvatske.

Zvanični plakat i program

Plakat1

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.