KONCERT KUD-a KOLO iz VUKOVARA Hrvatski dom Kupres, 23. 01. u 18:00 sati

“SLAVONIJO, DOK TI IME TRAJE…”
Pišem, da mi ne umre Slavonija. Pjevam, da probudim slavonske atare, ambare, đerme i stanove. Ne dam posila, češljopere, komušanja, ne dam kola i konje.

Ostavite lipu rič šokačku, bile misirske ponjave, gube i ponjavce. Čuvajte mi koršove, plejane zdile i tanjure, avane i stublike, naćve i okna, ma pustite dicu da se sakriju u čardak, da se kupaju u valovu!…. neće više marva tu vodu popit.
Čuvajte mi veškorpu, srp i kosu, spremite lampu petrolejku u kredenac, jastuke od perja, perine u starinske krevete…
Alaj sam se uželila prove i kiselog mlika, rezanaca s makom i bakine štrudle. Ma sad bi sila u upregnita kola, zavitlala kandžijom k”o kak”a bećarina!… pa kroz selo, a onda prtenim putom do stana.
Ej, miline. S tornja zvono zvoni, prikrstim se i šapnem: ” Bože, čuvaj mi Slavoniju!”
Slavonijo dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje!

Ovako je počelo, 23. siječnja, u 18:00 sati, u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Kupres.  Gosti, kulturnoumjetničko društvo „Kolo“ iz Vukovara i cjelovečernji koncert za pamćenje. Na repertoaru su se smjenjivali izvorni slavonski običaji, plesovi i kola a nije manjkalo ni dobre slavonske pjesme i virtuoznog  muziciranja sedmočlanog tamburaškog sastava. Nastupili su i članovi dramske sekcije s kratkim igrokazom a svoj dvadesetminutni nastup imao je i iskusni vukovarski glazbenik Branko Čulić.  Publika u dvorani propratila je koncert gotovo u dahu i u više navrata, zdušnim pljeskom ispraćala i nagrađivala gotovo svaku  plesno-glazbenu točku.  Nakon koncerta, gostima iz Vukovara pridružili su se i članovi HKD „Napredak“ iz Kupresa, pa je druženje, uz večeru i zabavu, u restoranu „Palladium“, potrajalo do sitnih noćnih sati.

Drugi dan boravka u Kupresu započeo je jutarnjom Sv. Misom i posjetom arheološkim lokalitetima iz 5-tog, 15-tog i 19-tog stoljeća u selu Otinovci, a nastavljen polaganjem vijenaca na masovnoj grobnici Suho polje i spomen obilježju vukovarskim braniteljima.   Na kraju je organiziran odlazak u hotel „Adria ski“ i obilazak  zimskog športsko-rekreacijskog centra „Čajuša“ Kupres.

Organizatori  koncerta i ovog  dvodnevnog boravka Vukovaraca u Kupresu bili su „Hrvatski dom“ Kupres i KUD „Kolo“ iz Vukovara, a razgovaralo se i o  uzvratnom posjetu Kuprešaka Vukovaru.

Evo još fotografija s koncerta:

Tekst i foto. A. Čičak

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.