FEŠTA KUPREŠKIH MAČKARA

Pozdravljamo  vas ,veseli skupe, mi smo mačkare iz školske klupe.

Ime vam se naše svidjeti neće, mi smo se danas nazvale smeće.

U našem gradu na sve strane, hrpe  smeća pogled vam mame.

Treba kante za smeće po gradu staviti i svaki dan iz njih smeće vaditi.

Treba cvijeće po gradu saditi i igrališta dječja graditi.

Smeće je sirovina skupa jako,  nju treba pažljivo skupljati i prerađivati jer

u Svijetu svi rade tako.


Pobjednici – “Kupreško smeće”

Ovim stihovima, koje je za njih priredila nastavnica hrvatskoga jezika Ružica Živković,  predstavili su se učenici šestog razreda osnovne škole Kupres, te  prerušeni u „Kupreško smeće“,  zadobili simpatije žirija i publike  osvojivši  prvu nagradu na fešti kupreških mačkara.

Iako glamurozne karnevalske fešte i masovne društvene zabave na otvorenom nisu baš neka kulturna baština Kupreške visoravni, na radost kupreške djece, pa i onih starijih koji se vole prisjetiti starih kupreških običaja vezanih za pokladni utorak, organzirana je, na Trgu hrvatskih vitezova, karnevalska  zabava . Ispravnije rečeno, organiziran je pokladni utorak, a organizatori su bili Vijeće roditelja Osnovne škole  i „Hrvatski dom“ Kupres.

Razigrani i raspjevani MEKSIKANCI (2.nagrada)

Bio je to nepretenciozan  zabavni program motiviran prije svega običajima upakiranim u nešto modernije glazbeno plesne i scenske izražaje. A usmena predaja tek bilježi da se običajima prerušavanja, oblačenja odjeće naopačke, zastiranja ili mazanja lica, zaglušnom bukom, treba otjerati zima i zle sile koje loše djeluju na ljude, stoku, usjeve i domove.

Unatoč poteškoćama s nestankom struje, pa i snijegu koji je neprekidno sipio, organizatori su se potrudili da sve  protekne kako je i bilo predviđeno.  Bilo je uistinu zabavno toga dana u središtu Kupresa, a uz zabavu moglo se popiti i ponešto toplo ili zasladiti vrućim fritulama.  Mnoštvo okupljenih, mladih i starih, uglavnom neprepoznatljivih, pod maskama i u kostimima najluđih boja i oblika, zabavljalo se u trosatnom programu ispred pozornice. Glazbeni duo iz Uskoplja, pobjednici Festivala zabavnih pjesama, kojega  „Hrvatski dom“ organizira već desetak godina, recitacije koje su pripremili nastavnici Osnovne škole, smjenjivali su se na pozornici urešenoj šestmetarskim zaslonom i balonima.

Pjesma i ples sa pozornice

No najviše pozornosti privuklo je predstavljanje mačkara na pozornici, grupnih i pojedinačnih, i na kraju, naravno ono najnapetije, proglašenje najboljih i podjela nagrada. Tročlani žiri, „100% nepotkupljiv i nepodmitljiv“,( kao što se u više navrata čulo s pozornice  od voditelja Raše) nije imao nimalo lak zadatak.   Vjeroučitelj Dario, kapelan Dragan i Darko Mihaljević uistinu su savjesno i vrijedno obavili svoj posao.

U iščekivanju nagrada

A nagrade  su bile slijedeće:

GRUPNE NAGRADE STARIJI

  1. mjesto „Kupreško smeće“, 6.d razred O.Š. Kupres
  2. mjesto „Meksikanci“, Srednja škola Kupres
  3. mjesto „ „Kupreški pastiri“ 7. razred O.Š. Kupres

GRUPNE NAGRADE MLAĐI

  1. mjesto „Bubamare“ 2.a razred O.Š. Kupres
  2. mjesto „Mačke“, 4. razred O.Š. Kupres
  3. mjesto  „Časne sestre“ 2. i 3. razred O.Š. Kupres

Bubamare

POJEDINAČNE NAGRADE

  1. mjesto „Kupreška krava“, Jozo Čičak
  2. mjesto „Tajni agent“ M. Turalija
  3. mjesto  „Indijanac“

“Kupreška krava”

Treba na kraju svakako odati priznanje i kupreškoj  policijji  koja je i ovoga puta, kao i u svim dosadašnjim kulturnim događanjima na otvorenome, regulirala promet  kroz središte grada te omogućila sigurno odvijanje cijeloga programa.

tekst/foto A. Čičak

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.