U petak, 12. 03. održan revijalni spust KUPREŠKA VRATA 2010

Naziv „Kupreška vrata“ jedan je od najpoznatijih i najčešće spominjanih toponima vezanih za kupreški kraj. Rimljani su na ovome mjestu, u IV. stoljeću, sagradili  obrambenu kulu – stražarnicu koja je osiguravala prolazak trgovačkim karavanama dalje prema Bosni.  I u tursko doba,  preko Kupreških vrata,  vodio je važan put prema sjevernijim dijelovima Carstva.  Austrijanci su 1892. godine, gradeći modernu cestu prema Bugojnu, na Kupreškim vratima otkopali mnoštvo rimskoga bakarnog novca, grnčarije i drugih predmeta. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća probijen je tunel Kupreška vrata, koji je barem donekle ublažio prometne nevolje koje prate Kupres osobito u zimskom periodu.

Iznad tunela ostala su Kupreška vrata i prekrasan panoramski pogled na grad Kupres i kuprešku visoravan.  Ostale su i rimske, turske i austrijske ceste, danas omiljena šetališta Kuprešaka i njihovih gostiju. Da se ove prastare ceste mogu mnogo bolje iskoristiti, i biti važne barem onoliko koliko su bile u davna vremena, pokazala je nekolicina entuzijasta Skijaškoga kluba „Stožer“ iz Kupresa, koji su ovoga vikenda organizirali Prvi revijalni  spust  – KUPREŠKA VRATA 2010 .

OD RIMSKE UTVRDE DO TRGA HRVATSKIH VITEZOVA  Naime, ideja je  oživiti stogodišnju tradiciju skijanja i skijaških natjecanja na Kupresu. Široj javnosti  malo je poznato, ali stariji Kuprešaci to dobro pamte, da su skijaška natjecanja u spustu, od Kupreških vrata do središta Grada, organizirana još prije Drugog svjetskog rata. Ova rijetka skijaška tradicija , i u mnogo širem regionu, kulturno povijesna dimenzija lokaliteta i netaknuti krajolik iznad 1200m, svakako su bili dovoljan motiv i izazov organizatorima da kuprešku turističku ponudu obogate još jednim športskim i kulturnim sadržajem.

Ulazak cicibana u cilj

Spust je organiziran u tri kategorije, cicibani, djeca do 15 godina i odrasli. U ovom sportu žene su na Kupresu, tradicionalno, ravnopravne s muškarcima, tako da nije bilo kategorija po ovom osnovu. Cicibani su imali najniži start, ispod stare kamene kuće, poznate kao Štrocina kuća, koju su Austrijanci sagradili prije 1. Svj. rata, starija djeca otišla su malo višlje na brdo, ispod prvog gradskog vodospremnika iz početka 60-tih god. prošlog stoljeća, kojega bi valjalo zamijeniti novim, a oni stariji startali su sa same  stražarnice iz  IV. stoljeća. Od ovog rimskog Castella do Trga hrvatskih vitezova proteklo je skoro 2000 godina kupreške povijesti, otprilike toliko metara bila je duga i staza, definirana prvim kupreškim trgovačkim putovima, kojom su se spustili skijaši s 1384m na 1200 m nadmorske visine.                                                                                                                        SVE PROTEKLO U NAJBOLJEM REDU

Ravnanje staze prema Kupreškim vratima

Vrijedni Ićan dobro je izravnao skijašku pistu,  ratrakom kojega je dovezao s  vlastitog skijališta „Ivan“, pa je spust protekao u najboljem redu, bez padova i nezgoda, a staza je dobro držala sve do posljednjeg spustaša.

Vratolomija trojice na jednim skijama – Sajo, Tunjo i Mate


Prolaz na polovici staze

Završni dio spusta bila je glavna ulica „Kupreške bojne“ koju je Vava sa svojim bagerom, gotovo čudesnom brzinom i vještinom, pretvorio u egzotičnu snježnu pistu.

 

Završno dotjerivanje staze pred ciljnom arenom

Ciljna arena prepuna gledatelja, bilo je zabavno uz glazbu, tople napitke i brudet, kojega su pripremili članovi kupreške HVIDRE. Nazočan je bio i orijaški snješko koji je na kraju  ostao sam dok su se ostali povukli u tople domove a organizatori na seosko gospodarstvo kod Mate, kako bi posložili dojmove i planirali KUPREŠKA VRATA 2010/2011. Ideja je da ovaj zimski događaj u Kupresu ostane tradicionalan i da se organizira u jeku zimske turističke sezone krajem prosinca ili u prvoj polovici siječnja uz mnoštvo dodatnih sadržaja.

Organizatori posebnu zahvalu duguju kupreškoj policiji koja je osiguravala Trg i glavnu ulicu Kupreške bojne od 15 do 18 sati.

Još fotografija: Ivanko, Ivan i Jozo bili su zaduženi za snješka

Veterani i veteranke na startu - Kupreška vrata

Veterani i i veteranke na startu utrke – Kupreška vrata                                         Drvene skije i skijaške cipele iz nekih prošlih vremena


Do startne pozicije moralo se ići pješice


Dodatno dotjerivanje staze u središtu Grada


Inovativno – na jednoj skiji tri veza i Ivin skuter kao šleper do Kupreških vrata.jpg

Kusić sa svojim ratrakom , još malo pa do startnog platoa na Kupreškim vratima

Vava se zagrijava prije starta utrke


Tekst/foto  Ante Čičak

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.