Kosidba na kupresu

DANI KOSIDBE NA KUPRESU

je tradicijska kupreška kulturna manifestacija u narodu poznatija pod imenom «Strljanica». Održava  se na Kupreškom polju svake godine početkom mjeseca srpnja, točnije, svake prve nedjelje u srpnju.  Naziv „Strljanica“ potječe od istoimenih, prostranih, livada na Kupreškom polju, gdje se sve organizira. To je najniži dio Kupreškoga polja, pradavno raskrižje rimskih cesta, a fra Grgo Lozić bilježi da su na tome mjestu «naši Didi Iliri za slobodu bili boj s Rimljanima», pa otuda: streljanje – streljanica i konačno, u narodu: STRLJANICA.

Ovom manifestacijom, koja seže još u XIX. stoljeće, označava se početak kosidbe trava, nekada najvažnijeg posla na Kupreškoj visoravni. Kako je uz košenje trava i zemljoradnju vezano i stočarstvo, to je prvotna „Strljanica“ bila ponajviše veliki regionalni sajam stoke i stočarskih proizvoda.

To se može vidjeti i po sačuvanim fotografijama od prije  Prvog svjetskog rata.

2

3

Miroslav Džaja u knjizi «Sa kupreške visoravni» piše:

«Za Austrije na Strljanici su se držale godišnje  trke domaćih konja iz BiH i marvogojna smotra s pregledanjem i nagrađivanjem najboljih grla konja i goveda, uz to je bilo i zabavnih priredaba».

Kontinuitet održavanja DANA KOSIDBE („Strljanica“) održao se do danas unatoč brojnim političkim mjenama kroz burna vremena proteklih stoljeća a prekidi su bili samo u vrijeme ratova.

U novije vrijeme Manifestacija okupi više desetina tisuća posjetitelja a iz programa posebno valja istaknuti: VITEŠKO NATJECANJE KOSACA, MEĐUNARODNE GALOPSKE KONJIČKE UTRKE,  ŽUPANIJSKU STOČARSKU IZLOŽBU, MALONOGOMETNI TURNIR, te tradicionalna natjecanja, potezanje konopa, skok u dalj s mista, bacanje kamena s ramena te CIOFF MEĐUNARODNI FESTIVAL “DANI KOSIDBE – KUPRES BiH” koji traje 5 dana.

 

Danas Kupres ne živi od kosidbe nego sve više od DANA KOSIDBE. Pod ovim se podrazumjeva strateška orijentacija kupreškoga gospodarstva na turizam i proizvodnju  zdrave hrane.

«Strljanica», kao sinonim i simbol kupreške prosperitetne budućnosti, sve više prevazilazi regionalne okvire osobito u kulturnom i turističkom segmentu. To se prije svega odnosi na  CIOFF MEĐUNARODNI FESTIVAL  s certifikatom Asocijacije organizatora međunarodnih festivala tradicijskoga plesa, glazbe, običaja i starih zanata. Festival je uvršten i u trajni kalendar godišnjih kulturnih projekata od značaja za BiH.

Šematski prikaz sadržaja                                                                                   Ante Čičak

Fotogalerija