Dan oslobođenja Kupresa

17. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA KUPRESA I 5. OBLJETNICA UDRUGE SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA HR HB

           U četvrtak, 3. studenoga, 2011. godine, bit će  obilježena Sedamnaesta obljetnica oslobođenja Kupresa i Peta obljetnica Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR- HB, Mostar

 

Program će započeti u 10:30 sati, svečanim, pobjedničkim, mimohodom, branitelja ulicama grada, u spomen na briljantnu vojnu operaciju Cincar, koja je  bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH, nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. Tijekom ove operacije oslobođen je Kupres i veći dio Kupreškog polja a trajala je od 1. studenog do 3. studenog 1994.

Svečani mimohod predvodit će počasni vod pripadnika Prve pješačke bojne  – Četvrte pješačke brigade, Oružanih Snaga BiH, Livno, i Prvi bend orkestra  O. S. BiH, Mostar.

Svečanost će biti nastavljena služenjem Sv. mise zadušnice u crkvi Svete Obitelji u Kupresu, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca na mjestima: Grobište iz 2. Svjetskog rata ispred Crkve, masovne grobnice iz Domovinskog rata na Suhom i Kupreškom polju, te kod spomen obilježja Vukovarskim braniteljima.

Kao i ranijih godina, organizatori, Općina Kupres, Udruge domovinskog rata Kupres i Udruga specijalne policije HR HB, uz Kuprešake, na proslavi očekuju i brojne braniteljske udruge, udruge ratnih vojnih invalida iz BiH i Hrvatske, obitelji poginulih branitelja te predstavnike društvenog i političkog života iz BiH i Hrvatske.

Već  tradicionalno, doprinos obilježavanju Dana oslobođenja Kupresa, dat će i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB Mostar,  koja ovaj datum, petu godinu zaredom, proslavlja i kao vlastitu obljetnicu.

Tim povodom, u velikoj dvorani Hrvatskoga doma, bit će upriličena i Svečana akademija s početkom u 13:30 sati.

Cjelodnevno braniteljsko druženje, uz dobru hranu i glazbu, nastavit će se do kasnoga popodneva u parku ispred Hrvatskoga doma.

A. Čičak

Program:

 

PROSLAVLJENA 15.OBLJETNICA OSLOBOĐENJA KUPREŠKOG KRAJA – 03. 11. 2009. god.

Uz 15. Obljetnicu oslobođenja, u Kupresu se obilježava i Dan Udruge specijalne policije HR HB, a služena je i sveta misa zadušnica te upriličen bogat kulturno-zabavni program

U   Kupresu je 03. studenog, 2009. god.,  proslavljena petnaesta obljetnica oslobađanja toga grada i općine, a program proslave počeo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom vojnog kapelana Banjalučke biskupije fra Ćire Lovrića u Suhom polju na mjestu grobnice poginulih branitelja i civila iz Domovinskog rata.03

Fra Ćiro – Molitva na masovnoj grobnici, Kupreško polje

Visoko izaslanstvo

Skupu na Kupresu, kojim je ujedno obilježen i Dan Udruge pripadnika specijalne policije Hrvatske Republike Herceg Bosne, nazočila je i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto.

Naime, predsjednica Federacije predvodila je izaslanstvo koje je položilo vijence i zapalilo svijeće na lokaciji masovne grobnice na Suhom polju, na Kupreškom polju, potom na spomen –obilježju vukovarskim braniteljima te na grobištu ispred crkve Svete obitelji.

12

Visoko je izaslanstvo nazočilo svetoj misi zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje služenoj u crkvi Svete obitelji u Kupresu te svečanom programu priređenom u povodu ovih značajnih obljetnica. Misi su nazočili i predstavnici udruge proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici struktura vlasti-općina Kupres i Tomislavgrad, potom Hercegbosanske županije, kao i vojni zapovjednici Oružanih snaga BiH.

02

Kako je i predviđeno programom, nakon misnog slavlja održan je i mimohod  branitelja kroz grad,koji je uz brojne zastave ratnih postrojbi Pokies, glazbom uveličao orkestar Oružanih snaga BiH.

01

U dvorani kupreškoga Hrvatskog doma održan je bogat kulturno-zabavni program .  Prigodnim riječima nazočne su pozdravili načelnik općine Kupres Stjepan Herceg te ratni zapovjednik Kupreške bojne Hrvatskog vijeća obrane Ante Smoljo Žuro.

07

Općinski načelnik, Stjepan Herceg

09

Josip Černi – Zapovjednik Z.P. Tomislavgrad 1994. god.

10

Vladimir Šoljić, Ministar obrane HR HB

08Članice ženske vokalne  grupe  iz Kupresa  otpjevale su pjesme  „Tri mjeseca“ i  „Šujica u srcu, Kupres u duši“. To su prearanžirane pjesme nastale tijekom  II. Svj. i Domovinskog rata, a u njima se  veliča hrabrost i žrtvu koju su podnijeli svi kupreški branitelji, među kojima su bili i vukovarski „Žuti mravi“, od koji su mnogi poginuli u borbama na Kupresu  tijekom 1992. godine.

06

Minuta šutnje – IN MEMORIAM – SVIM BRANITELJIMA KOJI SU PALI ZA SLOBODU KUPREŠKE VISORAVNI, recital učenica Srednje škole Kupres

Ratne fotografije i domoljubne pjesme05

Denis Bašić, autor i glumac iz Zagreba, svojim je imitacijama poznatih osoba nasmijao sve nazočne u dvorani, dok je Niko Bete,pjevač, skladatelj i tekstopisac,otpjevao nekoliko domoljubnih pjesama.

04

Program je uveličala  Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada  i tomislavgradske mažoretkinje.

11

Nastup Vojnoga orkestra , Oružanih snaga BiH, na pozornici Doma

U izložbenom prostoru Hrvatskog doma  Kupres postavljena  je izložba ratnih fotografija BRIGADA  KRALJ TOMISLAV. Naime,hrvatske vojne postrojbe oslobodile su 3. 11. 1994., u akciji Cincar, Kupres i Kupreško polje, što je imalo izniman strateški i psihološki značaj,a bilo je preduvjet za napredovanje hrvatskih postrojbi prema oslobađanju područja jugozapadne Bosne, tj. Kasnijim oslobađanju Glamoča, Bosanskog Grahova i Drvara.

Program proslave obljetnice oslobađanja grada i općine Kupres nastavljen je nastupom tamburaša iz Vinkovaca i Širokog Brijega, i to uz jelo i piće koje su, za ovu prigodu, pripremili članovi braniteljskih udruga iz BiH i Hrvatske.

A. Čičak

ČETRNAESTA OBLJETNICA OSLOBOĐENJA KUPRESA – 03. 11. 2008.

Kupreško polje nakon okupacije duge čak 31 mjesec.

Rat je odnio brojne žrtve, mnoge su majke izgubile svoje sinove i mnoge su žene postale udovice, ali slobodu treba proslaviti uz odavanje dužne počasti onima koji su za nju dali ono najvrjednije: svoj život. Sjećanja su toliko živa da je mnogima teško shvatiti da je prošlo već četrnaest godina.Prema unaprijed utvrđenom programu, u 11 sati služila se misa zadušnica za sve poginule u Crkvi Svete Obitelji, koja još nije posve dovršena, ali je funkcionalna. Svetu Misu predvodio je don Dominik Stojanović. Nakon mise, uslijedilo je polaganje vijenaca na grobištu ispred crkve, na masovnim grobnicama na Suhom i Kupreškom polju, te kod spomen obilježja Vukovarskim braniteljima i središnjeg spomen obilježja u gradskom parku. Misi i polaganju vijenaca, uz Kuprešake, prisustvovale su brojne braniteljske udruge i udruge ratnih vojnih invalida iz BiH i Hrvatske, te predstavnici društvenog i političkog života. U ranim poslijepodnevnim satima pred “Hrvatskim domom” započeo je prigodan program započet recitalom kojeg su izveli učenici kupreške srednje škole, nakon čega se prisutnima obratio načelnik Općine Kupres Stjepan Herceg. Druženje se nastavilo do kasnog popodneva, uz dobru hranu i piće, a posebnu pozornost zapljenio je Marko Perković Thompson, koji je uz lokalni “Macao Band” otpjevao nekoliko svojih pjesama i oduševio prisutne. Teško se bilo rastati od prijatelja, ali što se mora, mora se, uz neizbježno: Vidimo se i dogodine!


Fotogalerija